dijous, 9 d’abril del 2015

Xipre, març del 2.015: una altra aventura grega




Cyprus

Potser el viatge més llunyà que he realitzat i a una altra illa de la Mediterrània, però la menys hel.lènica de totes. Encara me’n queden per anar sadollant aquesta orquidofília a la que no vull renunciar i que m’aporta més del que em treu.  He visitat la part grega de l’illa, és a dir, la zona oest i sud-oest. Una terra que enllaça l’orient amb l’occident, Europa amb Àssia, l’ortodòxia amb l’islam, en definitiva, una mediterraneïtat amb la que m’hi reconec com mai.

El seu patrimoni natural i cultural és enorme i  no pas del tot reconegut i valorat,  fins i tot pels mateixos greco-xipriotes. Xipre  ha estat fins la seva recent crisi económica, una mena de paradís fiscal on el turisme adinerat s’hi ha instal.lat, sorprèn l’abudant presència rusòfona i els serveis que els hi ofereixen -botigues, supermercats, hotels,… tot en rus- així com també l’arribada d’elits xineses a qui anuncien promocions immobiliàriies en rètols en xinès vora les autovies.  S’hi respira un el.levat  nivell de vida d’una minoria que conviu amb els que han s’han de buscar la vida cada dia però que, tot i les dificultats que han de superar, són molt conscients de l’indret privilegiat on viuen i on cada dia, torna a sortir el Sol una mica abans que a la resta d'Europa.

Feia ja temps que visualitzava aquest viatge i he esperat el moment oportú per a coincidir amb el màxim nombre d’espècies possibles en floració.  Agraïments als col.legues que m’han fornit amb informació sobre les zones a visitar, les espècies a trobar i les seves localitzacions precises, sobretot al  Rien Schot, l’Ivar Edvidsen, al Sean Cole, al Michael Pettemerides, a la Pamela Scraton, al Yiannis Christofides , al Michel Nicole i sobretot a l’Olivier Gerbaud.

Em sembla que, llevat de l’Anacamptis papillionacea ssp caspia i dels seus híbrids amb Orchis syriaca, espècies que vaig cercar amb afany però sense èxit probablement per la destrucció de la seva estació per una instal.lació de ruscs d’abelles, la resta d’objectius  han estat coberts amb escreix.
La llum, el mar, les orquídies i altres floretes, els xiprers, els ocells,  la gent, la gastronomia, la Keo (cervesa greco-xipriota que disposa d’ampolles de 66 cl) i la conducció a la britànica s’han convertit en experiències magnifiques  que deso a la motxilla. Com per tornar-hi i dedicar més atenció a les seves restes arqueològiques i a la capital, Nicossia -Lefkara- que no vaig poder visitar. I si hom accedeix a la part turca aleshores ja …  


Encara amb alguns dubtes en la seva classificació:



Cyclamen cyprium

Cyclamen cyprium






Ophrys elegans +  hibridacions

















Ophrys levantina


















Ophrys flavomarginata








Ophrys posteria




Ophrys alasiatica







Ophrys mammosa




Ophrys galilea




Ophrys kotschyi















Ophrys orientalis

















Ophrys iricolor



Ophrys israelitica








Ophrys lapethica






Ophrys aphrodite




















Ophrys blitopertha





Ophrys ?




Ophrys astarte





Orchis sezikiana






Neotinea maculata





Orchis anatolica




Orchis troodi









Orchis syriaca






Dactylorhiza romana






Orchis punctulata












Orchis italica




Epipactis veratrifolia







Serapias















Anemone coronaria


Paissatges


Ribera del llac salat de Larnaca

Ribera del llac salat de Larnaca

Hàbitat de l'Orchis punctulata

Hàbitat de l'Orchis punctulata

Pineda annexa a llac salat d'Akrotidi, hàbitat de l 'Ophrys levantina

Pineda annexa a llac salat d'Akrotidi, hàbitat de l 'Ophrys levantina

Pineda annexa a llac salat d'Akrotidi, hàbitat de l 'Ophrys levantina

Pineda annexa a llac salat d'Akrotidi, hàbitat de l 'Ophrys levantina

Sender d'Aphrodita, hàbitat de l'Ophrys aphrodite

Sender d'Aphrodita, hàbitat de l'Ophrys aphrodite

Sender d'Aphrodita, hàbitat de l'Ophrys aphrodite

Àrea der picnic d'Smigies, hàbitat de moltes espècies

Conducció a la britànica

1 comentari:

  1. Realment una col.lecció espectacular, amb especies molt interessants, quan sigui gran , vull poder fer visites per coneixer el patrimoni orquidologic de altres zones .
    Fel.licitats per la col.lecció.

    ResponElimina