diumenge, 5 de febrer del 2012

Montgrí, 5 de febrer

Amb la neu, les glaçades, la tramuntana ... en definitiva, un ambient gèlid. Com que no hi ha gaire obligacion, m'escapo a mig matí al massís del Montgrí per veure com han quedat afectades les forestieri i robertiana d'aquestes fredorades.

No hi ha cap resta de neu, la tramuntana ha afluixat i a nivell del mar la temperatura està entre els 6-7ºC. A les zones més exposades, les plantes han rebut més. En canvi dins el bosc algun grau s'ha guanyat i es troben en millors condicions.

Algun dia caldrà revisar seriosament el grup fusca en les nostres contrades. A banda de forestieri (fins fa poc lupercalis), hi és descrit Ophrys bilunulata  i Ophrys arnoldii  com a tradicionals "fusques". Tot i això, la variabilitat resulta enorme. En són un bon exemple les imatges de sota amb exemplars separats per encara no 3 metres i amb unes característiques físiques  marcadament diferents. La variabilitat genètica m'esdevé insuficient per justificar-ho. A pocs quilòmetres de la frontera francesa hi descriuen altes espècies com per exemples l'Ophrys delforgei. Restarem atents als criteris dels experts.


                       Ophrys forestieri amb pètals labelitzats afectada per les glaçades. Montgrí, 05-02-12



                                Ophrys forestieri  afectada per les glaçades. Montgrí, 05-02-12





                              Ophrys forestieri  a resguard dins la pineda . Montgrí, 05-02-12


                                Ophrys forestieri  a resguard dins la pineda . Montgrí, 05-02-12




                                  Himantoglossum robertianum. Les Dunes, 05-02-12


                                        Himantoglossum robertianum. Les Dunes, 05-02-12

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada