dilluns, 3 de novembre del 2014

Costabona, 1 de Novembre

Excursió senzilla i amb molt bona companyia a un cim (2.465 m) que em mancava. Des de la pista de Setcases a Espinavell s'agafa el GR que va pujant i vorejant el cim. Cal desviar-se'n per assolir el capdamunt. Les vistes són espectaculars.

Encara no havia nevat tot i que entre avui i demà s'espera que el paisatge canviï radicalment; es pronostiquen nevades als 2.200 i baixant fins als 1.400.


Extret de  la Viquipèdia:

El pic de Costabona és un massís de 2.465 m de lazona axial pirinenca. Es troba situat a la línia de crestes que ve del pic deRoca Coloma través delcoll de Pal(2.374 m) i separa les valls delTec(Vallespir) i delTer(Ripollès). El cim de tipus granític és el darrer dels grans cims d'aquesta carena i envers llevant ja no hi ha alçades que sobrepassin mai els 1.700 m. Al vessant meridional es formen eltorrent de Vall-llobre(a lafont de Fra Joan) i elRitort(a lesdeus d'en Sitjar), afluents del Ter per l'esquerra; el vessant septentrional limita la coma del Tec i, a l'est, domina l'Alt Vallespir(els banys dela Prestai la vila dePrats de Molló). A uns 2.300 m d'altitud, al vessant oriental, dins el terme de Prats de Molló (Vallespir), hi ha lesmines de Costabona, descheelita(tungstat de calci), per a l'explotació de les quals ha estat construïda una pista forestal en força mal estat. A la capçalera del torrent de Vall-llobre, dins el terme deSetcases(Ripollès), hi ha elrefugi Costabona                      
Al cim del Costabona hi ha una fita geodèsica i diverses creus, així com una caixa metàl·lica. La vista circular és amplíssima; hi destaca a l'est elgolf de Rosesila Plana del Rosselló, separades per laserra de l'Albera. Cap al nord l'imponentmassís del Canigó, lesEsquerdes de Rojài la coma del Tec, amb elRoca Colomi elRoc de la Mort de l'Escolà. A l'oest hi ha els pics delcirc d'Ulldeter, destacant elGra de Fajoli elBastimentsal seu costat.               





Costabona




Prop d


Mulats sense en Cisco del Querol

P

Inversió tèrmica


Crestres

Polpa


Quitrà

Afegeix la llegenda

Des delcim del  Costabona, vista de l'olla d'Ulldeter
PU




Canigó



Gentiana campestre

Carlina acanthifolia subsp Cynara

Gentiana verna


Gentiana alpina


Croccus nudiflorus

Larix caducifoli

Un beneit de les floretes amb el Canigó al fons